/ Lisää kestävää kaupunkia Helsinkiin

Lisää kestävää kaupunkia Helsinkiin

Julkaistu:

Moni on tsempannut ja innostunut ehdokkuudestani. Iso kiitos! Haluaisin kertoa hiukan tarkemmin syitäni lähteä ehdolle kuntavaaleissa.

Helsingistä pitäisi tehdä Euroopan paras pääkaupunki, siis houkuttelevin ja kivoin. Lisää kaupunkia, mahdollisuuksia, palveluita, töitä ja meininkiä Stadiin. Ilmasto- ja energia-asiat laittaa kuntoon.

Elämä hiilineutraalissa Helsingissä ei ole huonompaa tai hankalampaa vaan entistä parempaa. Digitaaliset palvelut, yhteisölliset arjen ratkaisut, etätyö, sähköinen liikenne ja kaupunkiluonnon vaaliminen parantavat elämänlaatua. Helsinki toimii alustana uusien energiaratkaisujen ja kiertotalouden soveltamiselle. Päästöt vähenevät, koska päästöttömät vaihtoehdot ovat vanhoja kilpailukykyisempiä. EU on maailman ilmastopolitiikan veturi, Suomi Euroopan edelläkävijä. Siten Helsingin pitää näyttää, miten tämä haaste meidän lähtökohdistamme hoidetaan kunnialla. Meillä on merkitystä.

Ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta ei huolehdita siksi, että se on kannattavaa, tai edes koska on pian pakko. Se tehdään koska se on oikein. Oikein toimiminen tekee elämästä arvokasta.

Helsingissä on asiat hyvin, mutta terveydenhoidossa, varhaiskasvatuksessa ja vanhusten hoidossa voisi mennä paremminkin. Meillä viisi lähintä päiväkotia on täynnä ja se on ongelma, sekä perheelle että yhteiskunnalle. Sitä ei voi hyväksyä, että sote on heikentämässä Helsingin tilannetta. Kustannuksissa on nousupaineita, mutta veroja ei pidä mennä nostamaan. Ensisijainen keino on tuottaa palvelut tehokkaasti ja kerryttää tuloja parantamalla kuntalaisten tienestejä: menestyvät yritykset tuovat kaupunkiin veronmaksajia ja paranevia palkkoja. Niiden myötä on varaa huolehtia, ettei kukaan jää yksin ja putoa rattailta. Helsingin tulee sekä kouluttaa että houkutella asukkaiksi maailman huippuosaajia.

Kaupungin elinvoiman ja asumisen hintatason kannalta on ratkaisevaa, että kantakaupunkiin saadaan lisää asuntoja. Suuri osa ihmisistä haluaa asua urbaanisti ja sen mahdollistaminen päästää hintapaineita myös muualta. Kaupungin keskustan seudun tulee tiivistyä luovin ratkaisuin ja kasvaa tarvittaessa vaikka ylöspäin. On vaikeampi rasti saada kaukana keskustasta sijaitseva uusi kaupunginosa oikeasti elämään. Koronan myötä etätyön uusi normaali voi vapauttaa toimitilaakin asuinkäyttöön. Lopultakaan kaikki helsinkiläiset eivät asu kantakaupungissa, vaan sen lisäksi tarvitaan omavoimaisia aluekeskuksia, joissa ”15 minuutin kaupunki” toteutuu pienemmässä mittakaavassa. Elinvoimaisuus on myös paras tapa huolehtia turvallisuuden tunteesta alueilla.

Kaupungin tiivistyminen mahdollistaa monipuolisempia palveluita ja elämänmenoa. Tätä ruokkii myös kävelykeskustan kehittäminen ja laajentaminen. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen parantaminen auttaa myös niitä, jotka jatkavat autoilua. Ihan parhailla paikoilla pitäisi kaupunkitila kuitenkin vapauttaa autoilta muuhun käyttöön. Viihtyisyys tekee Helsingin keskustasta maan parhaan asiointikeskittymän. Kaupungin tulee olla salliva erilaisten tapahtumien järjestämisessä ja elinkeinojen harjoittamisessa. Viheralueissa laatu on tärkeämpää kuin määrä: vähemmän liikenteenjakajapajukoita, enemmän selkeitä käyttöpuistoja ja luontoarvoja. Pientaloasumisestakin on tärkeää huolehtia, etteivät kaikki vakituisen työn saannin myötä perhettä perustavat lähde kehyskuntiin.

Olen ollut kymmenisen vuotta töissä ilmasto- ja energiapolitiikan parissa valtakunnantasolla ja Brysselissä. Asukkaana olen havainnoinut elämää myös Tukholmassa ja Göteborgissa. Olen yhteiskunnallisiin kysymyksiin suuntautunut energia- ja ympäristötekniikan DI. Teknisesti ratkaisut on olemassa ja tarvitaan poliittista tahtoa ottaa ne käyttöön. Meillä on kaksi poikaa ja toivoisin heidän ja aikanaan heidän lastensa näkevän Helsingissä lumisia talvia, yhteisöllistä henkeä ja maailmassa villiä ja vapaata luontoa. Seuraavaksi haluan tarjota ajatuksiani, osaamistani ja verkostojani rakkaan, merellisen Helsingin kestävään kehittämiseen.

Muun muassa näistä syistä olen kokoomuksen ehdokas kuntavaaleissa Helsingissä 18.4.2021.

Tämä kaikki on mahdollista vain yhteistyöllä. Liity tukitiimiin tai kerro toiveesi, tsemppiviestisi tai jos olet eri mieltä – ole yhteydessä!

Joona

Lisää julkaisuja

13.6.2021

Hyvää vaalipäivää, Helsinki!

Hienoa vaalipäivää, Helsinki! Aidosti sinivihreää ilmastovaihtoehtoa, arvoiltaan liberaalia, EU- ja energia-kokemusta ja markkinamyönteistä ajattelua tarjoava kampanja on ollut rakkaudentunnustus Helsingille

9.6.2021

Yhdellä sanalla, puolesta vai vastaan:

PUOLESTA: ilmasto, EU, kansainvälisyys, markkinatalous, pyöräily, joukkoliikenne, koulutus, tasa-arvo, korttelikaupungin rakentaminen, Itämeri, avoimuus, ruuhkamaksut, monikielisyys, vähemmistöt, nuoret, mielenterveys, vahvat aluekeskukset,

2.6.2021

Helsingin ilmastoteot – mitä kaikkien tulisi tästä tietää

Helsingillä, kuten koko Suomella, on tavoitteena olla hiilineutraali 2035 mennessä. Hiilineutraaliuden voi määritellä monin tavoin, mutta pääasia on, ettei kaupunkimme