/ Kiinnostaisiko Euroopan johtajan virkaanastujaiset?

Kiinnostaisiko Euroopan johtajan virkaanastujaiset?

Julkaistu:

Bidenin virkaanastujaisia katsoessa tuli mieleen, että mitä jos Euroopan johtajan valinta olisi meille yhtä suuri tapahtuma? Se edellyttäisi, että komission puheenjohtaja valittaisiin suorilla vaaleilla. Mitkä olisivat tällaisen järjestelyn plussat ja miinukset?

Biden toimii nyt henkilönä Yhdysvaltojen arvojen ja tilan peilinä. EU ei tule koskaan olemaan Euroopan yhdysvallat siinä mielessä, että meillä on taustalla vahvat, itsenäiset kansallisvaltiot, joilla on eri kielet ja oma historiansa. Meillä on kuitenkin myös yhteinen eurooppalainen historia, arvopohja ja tehtävä maailmassa. Näistä ei nyt synny kansalaiskeskustelua vastaavassa laajuudessa kuin Amerikassa.

Suora vaali edellyttäisi, että eurooppalaiset puolueryhmät, EPP, S&D, Renew Europe, Vihreät ja muut asettaisivat yhden kärkiehdokkaansa. No, näinhän tehdään jo nyt eurovaaleissa, Kansa kuitenkin äänestää kotimaan meppejä ja sitten komission puheenjohtaja valitaan valtionpäämiesten ja parlamentin neuvotteluissa. Nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen valittiin yllätysnimenä kärkiehdokkaiden ohi.

Suora vaali ei tarkoittaisi, että suurten maiden ehdokkaat olisivat automaattisesti vahvoilla. Voi olla, että esimerkiksi pohjoismaisia ääniä menisi enemmän irlantilaiselle kuin ranskalaiselle ehdokkaalle. Tämä puolueryhmien pitäisi ottaa ehdokasta asettaessaan huomioon.

Nykyisellä menettelyllä voidaan löytää hyviä komission johtajia, mutta ei Euroopan johtajia. Eurooppalaiset eivät äänestäessään ole päässet pohtimaan, miten von der Leyen henkilönä, Brysselissä syntyneenä saksalaisena, lääkärinä, suurperheen äitinä ja brittikoulutuksen saaneena olisi oikea henkilö johtamaan Eurooppaa. Siksi Bidenin virkaanastujaiset olivat meille eurooppalaisillekin maailman merkittävimmän henkilön virkaanastujaiset.

Lisää julkaisuja

13.6.2021

Hyvää vaalipäivää, Helsinki!

Hienoa vaalipäivää, Helsinki! Aidosti sinivihreää ilmastovaihtoehtoa, arvoiltaan liberaalia, EU- ja energia-kokemusta ja markkinamyönteistä ajattelua tarjoava kampanja on ollut rakkaudentunnustus Helsingille

9.6.2021

Yhdellä sanalla, puolesta vai vastaan:

PUOLESTA: ilmasto, EU, kansainvälisyys, markkinatalous, pyöräily, joukkoliikenne, koulutus, tasa-arvo, korttelikaupungin rakentaminen, Itämeri, avoimuus, ruuhkamaksut, monikielisyys, vähemmistöt, nuoret, mielenterveys, vahvat aluekeskukset,

2.6.2021

Helsingin ilmastoteot – mitä kaikkien tulisi tästä tietää

Helsingillä, kuten koko Suomella, on tavoitteena olla hiilineutraali 2035 mennessä. Hiilineutraaliuden voi määritellä monin tavoin, mutta pääasia on, ettei kaupunkimme